Rat očima djeteta

Ovo su zapisi iz mog ratnog dnevnika. Imala sam 17. godina, dovoljno da znam šta se dešava, a premalo da razumijem.


16.08.2006.

7.10.1992.

Ja sam stvarno jedna lijena osoba. Eto u subotu sam počela da pišem i bilo mi mrsko da nastavim. Ali nema veze. U mom životu se dosta promijenilo od recimo 16.9. Ja i E. smo došli do broja 7 i super mi je, osim što me stalno gnjavi da ako odem van Sarajeva da se neću više vratiti. A hoću.

Što se tiče društvenog života i tu se dosta toga proomijenilo. Došli su neki novi ljudi u naselje, rađaju se nove ljubavi, priznanja su pala. Sa I. sam postala "jaranica po kafi" tako da se sada često posjećujemo. To je dobro jer sada imam nekoga sa kim mogu normalno da popričam, osim E. Ali je ona glava u raji, i svi su tresnuti u nju, a ona ih sve fino zavlači.

Izlazimo u podrum. Sinoć smo prizivali duhove i prizvali smo Cvjetu nekakvu. Pošto nije htjela da odgovara na pitanja, to smo batalili, a poslije i zapalili papir sa duhom. To je bilo pravo glupo jer smo se poslije svi usrali kada je počela da se gasi uljanica te smo pobjegli iz podruma po onom mrklom mraku, padajući jedni preko drugih. Poslije su me isprepadali raznim glupostima ali sada smo svi u redu.

Napomenula sam da sam postala učiteljica. To je tačno. Ovdje je Maja osnovala neku školu i ja predajem I razredima MM i BH J. Djeca su skroz na skorz otkačena. Odmah drugi dan me je grlo zabolilo tako da sam navukla i neku prehladu pored sinusa koje još uvijek vučem. Kosu od onda još nisam oprala. Na glavi mi je haos.

Evo već duže cijeli grad nema struje, a vode ima samo Bistrik. Uz to nam je nestalo i plina tako da sada možemo pjevati borbene. Kupili smo popola peć sa tetom Z., a oni sada trebaju drva da nabave. 300 KM + šteka cigara za 4 m drva. Da se ubiješ. Sada ganjamo i drugu peć pošto smo onu ostavili kod tete Z.

Danas je cijeli dan četnička ofanziva. Navodno im je Milošević rekao da od 5.9. imaju 3 dana da podijele ili osvoje Sarajevo, a ko ne da diže ruke. A također navodno trebalo bi da naša ofanziva bude 10.tog. Pa vidjećemo hoće li ovi uspjeti u svojim namjerama i da li ćemo mi uspjeti u svojim. Cijelo jutro i jučer krhaju pravo. A također je Karadžić navodno na Srni izjavio da naše naselje čuva za kraj tj. da se ono već smatra osvojenim. Valjda je to neko pogrešno čuo. Kada je bila ofanziva na Žući, bila je pripremana evakuacija naselja. Srećom to se nije desilo.

U naselju se ubio jedan čovjek. Skočio kroz prozor. Navodno je čuo da mu je sva familija poklana. Užas.

Rat očima djeteta
<< 08/2006 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


BLOGGERI KOJI PIŠU O RATU

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
28366

Powered by Blogger.ba